Kyllä vain, niin meinaan tehdä. Koko käsite "kotoilu" kalskahtaa korvaani sillä tavalla, etten oikeasti loppujen lopuksi tiedä mitä mieltä olisin. Olen, jotten sanoisi, ristiriitaisten tunteiden vallassa!

Toki on hienoa, että nykymaailman menossa ihmisille tehdään selväksi, että on ihan ookoo olla välillä kotona ja kruopsuttaa puutarhaa, tehdä leikekirjaa (koska sitähän huippuhieno skräppäys pohjimmiltaan on) ja jopa joskus pestä pyykkiä tai tiskata ihan tiskiharjaa käyttäen. On hienoa, että eineksillä ja puolivalmisteilla eläneet perheet huomaavat, että on muodikasta ja hienoa opetella leipomaan ja keittämään perunansa ihan itse ja siinä samalla tulee vähän tutustuttua niihin ihmisiin, joiden kanssa kotinsa jakaa, paremmin kun ihan oikeasti ollaan kotona, koska halutaan kertoa kaikille, että meidän perhe harrastaa kotoilua. Hienoa, että nykyajan kertakäyttökulttuurin keskellä nostetaan taas esiin kädentaidot ja itse tekeminen, askartelu ja, ah niin ihana, näpertely ja tössötys. Ja hienoa, että nostetaan jalustalle sellainen arvokas asia kuin vapaa-aika ja ihmisiä opastetaan ottamaan rauhallisemmin ja hidastamaan vauhtia.

Mutta sitten herää kysymys, miksi mielestäni ihan normaalista elämäntyylistä pitää tehdä muotia? Onko normaali perhe-elämän arki ihan oikeasti jo niin kaukana tavallisista ihmisistä? Jos asia on näin, olen suuresti ihmeissäni ja hämmästynyt. Tai ehkä vain kuulun siihen vähemmistöön, joka pystyy pyörittämään arkeaan niin että kotona keitetään ihan oikeaa ruokaa useana päivänä viikossa, suunnitellaan mitä kaupasta pitää ostaa, suunnitellaan sitä mitä aiotaan viikon aikana syödä ja muutenkin kotona ollaan ja oleillaan eli kotoillaan ihan muutenkin eikä vain kotoiluun tarkoitettuna ajankohtana ja päähänpistona. En toki tarkoita, että nyt kaikkien olisi kotoilun nimissä opeteltava kutomaan sukkia ja askartelemaan lennokkeja, leikekirjoja, diibadaabaa ja virkkaamaan amigurumeja tai muuta hömppää. Mutta jaksan ihmetellä ihmisiä, jotka sisäistävät makaroonilaatikon sisäisen olemuksen vasta sitten kun siitä ja pudonneen napin ompelemisesta paikalleen tehdään oma telkkariohjelma ja koko touhulle kehitetään oma hieno termi "kotoilu" eli "homing". Hei pliis, sanon minä!

En tietenkään väitä, että nuorisorikollisuus ja rikkinäiset perheet eivät kuuluisi tähän maailmaan jos kotoilun periaate olisi kaikilla vahvasti jo äidinmaidossa saatua tietoa ja oikeasti istuttaisiin sen ruokapöydän ääressä muutamana iltana viikossa ihan oikeasti koko perheen voimin ja kaiken maailman harrastuksissa juoksemista osattaisiin maalaisjärjellä säädellä puoleen nykyisestä. Mutta väitän, että jonkun ihmisen se olisi saattanut pelastaa. Voi olla, että kotoilun herättämät ristiriitaiset tunteet johtuvat osittain siitäkin, että vaikka vanhempani ovat tehneet vuorotyötä ja on ollut viikkoja että olemme siskojeni kanssa vahtineet toinen toistamme, meidän perheessä ei olla juostu joka ilta eri harkoissa eikä lomia olla vietetty joka kerta eri kohteissa vaan pääsääntöisesti kotona, en ole ollut elämässä tällaista pikaista nykyarkea missään. Mieheni ja minun elämä on toki välillä sellaista, että yhteinen aika löytyy välillä vasta silloin kun nukahdetaan samaan sänkyyn, mutta siltikin koti on ollut aina se paikka missä nollataan ja rentoudutaan. Kun kotona ei ehditä olla, kotoa ei väenvängällä lähdetä harrastamaan vaan vapaa-aika vietetään tehden kotihommia tai vain oleillaan. Tästähän nyt voi toki päätellä sen, että olen oikea emäkotoilija, koska tössöttelen mieluiten kotona ja osaan ainakin lapaset kutoa, mutta kun minä en koe nyt eläväni muodikkaasti ja ajan hengen mukaisesti. Minä elän ja teen niinkuin olen aina tehnyt ja hyvältä tuntunut. Olen kai vain syntynyt kotoilijaksi. Ehkä minun olisi pitänyt ymmärtää lanseerata tämä hieno termi jo joitakin vuosia sitten, nyt saattaisin olla ammattikotoilija ja opettaa kiireisille uraihmisille kuinka keitetään vettä ihan itse, opastaa perunamuusin saloihin ja antaa parhaat niksit vaatteiden paikkaamiseen. Löisin rahoiksi uusavuttomuuden ja tämän älypuhelinkansan kanssa. Voi miksi en ole ymmärtänyt tätä aikaisemmin?!?!