Pari vuotta sitten vannoin, etten mahdollisesta omasta raskaudestani pahemmin leveilisi julkisesti missään, mutta aion tehdä nyt pienen sanojensyöntioperaation ja kertoa,miltä nämä ensimmäiset 14 viikkoa ovat oikeasti tuntuneet. Tulossa ei ole paatoksellista päiväkirjatekstiä, vaan ihan kevyesti muutama ranskalainen viiva.

- Onneksi taloudessamme on kaksi vessanpönttöä. Niinä harvoina aamuina kun posliinijumalalle piti puhua norjaa, oli aika kätevää, että pystyi valitsemaan kummassa paikassa se tuntui mukavemmalta.

- Raskaustestithän ovat 99,9% varmoja, joten ihan hyvä jos niitä tekee neljä. Virheen mahdollisuus on minimoitu.

- On aika köyhää, kun ainoat asiat mitä voit kuvitella syöväsi ovat marjakiisseli, murot ja satunnaisesti hedelmät. Onneksi se vaihe kesti vain n. kuukauden ja sitten voit alkaa miettiä mitä kaikkea hyvää syötävää maailmassa onkaan.

- Vaikka pahoinvointiaika alkaa olla ohitse, ei se tarkoita, että voisit tunkea kaikkea mahdollista kurkustasi alas, koska oksennusrefleksi on herkässä. Huonosti pureskeltu appelsiininpala tulee kyllä ylös ja joka iltaisella hampaidenpesureissulla voi koittaa esim. sitä, miltä tuntuu oksentaa rosollia. Isoina paloina.

- Voit hyvällä omallatunnolla vihdoin heivata vaatekaapistasi kaikki peffanvilautteluhousut, koska et luultavasti seuraavaan kahteen vuoteen tule kuitenkaan mahtumaan niihin. Osta tilalle muutamat collegehousut, extralökömallia.

- Raskaana oleminen tarkoittaa myös verikokeita, enemmän tai vähemmän helläkätisen lääkärin suorittamia sisätutkimuksia ja säännöllistä painon, verenpaineen ja hemoglobiinin tarkkailua. Ja jos joissain näissä arvoissa on muutoksia huononpaan, olet selityksen velkaa terveydenalan ammattilaiselle.

- Kun olet vuosikymmenen odottanut, että tissisi kasvaisiavat edes vähän, otat innolla vastaan pikkuhiljaa turpoavan rintavarustuksesi, vaikkei näky nyt ihan vastaakaan alusvaatemainoksien luomaan kuvaa siitä, miltä rintojen pitäisi oikeasti näyttää. Mikään ei ole niin riemukasta kuin heittää pois PIENEKSI jääneet rintsikat.

- Ymmärrät vihdoin sen, mitä tarkoitetaan sanonnalla "kuoleman väsynyt." Voit nukahtaa mihin vain milloin vain. Päikkäritkin voi ottaa illalla kymmeneltä, koska niiltä herättyäsi voit jatkaa suoraan yöunille eikä väliin jäävälle ajalle tarvitse keksiä ohjelmaa ja tekosyitä pysyä hereillä. Tästä saa myös hyvän tekosyyn jäädä kotiin ja olla tekemättä mitään, koska kaikki tietää, että raskaanaolevia väsyttää.

- Monivitamiini- ja rautatabletit opettavat  rutiinien ja päivittäisten asioiden hoitamisen tärkeyden. Paniikki iskee jos illalla et muista oletko ottanut kaikki pillerit. Tästä saattaa olla myöhemmin hyötyä siinä, kun alat muistella oletko tehnyt lapsellesi tarvittavat päivittäiset hoitorutiinit.

- Jokainen vatsassa pyörivä ilmavaiva on mahdollinen supistus ja vauva on hengenvaarassa. Kunnes pieraiset.

- Ulospäin ei näy mitään, mutta sisäpuolella tunnet kyllä jonkun painavan. Sukkahousujen pukemisesta ja kenkien sitomisesta tulee taitolaji, samaten huomaat, että polvet ylhäällä istuminen ei käykään enää yhtä mukavasti kuin ennen.

- Seksielämä hiipuu hieman, koska molemmat pelkäävät, että vauva vatsassa vahingoittuu. Vastapainoksi teistä tulee uudestaan haliva, pussaileva ja keskenään keskusteleva nuori, juuri seurustelun aloittanut pari. Ei välttämättä huono asia.

- Satut kirpputorilta löytämään vauvanvaatteita. Ainoa ongelma on nyt se, että sinun täytyy ostaa kaikki kivannäköiset, koska et tiedä kumpaa sukupuolta vatsassasi kannat ja onhan molemmille vaihtoehdoille oltava vaatteita.

- Mieliteot syömisen suhteen ovat joko tieteellinen todiste siitä, että luonto osaa kyllä kertoa, mitä ravintoaineita tarvittaisiin tai sitten vain tulos siitä, kun ajattelet pelkästään sitä, mikä maistuisi juuri nyt hyvältä. Joka tapauksessa peruna, spagettikastike tai paahtoleipä voilla ja juustolla ei ole ollut koskaan näin hyvää ja voissa paistettu leivitetty siikafileekin on vain tervetullut lisä ruokavalioosi.

- Jostain syystä pyykinpeseminen ja tavaroiden paikoilleen järjestäminen tuottavat entistä enemmän mielihyvää. Et tarvitse paljon ollaksesi tyytyväinen.

- Sukkahousuja voi pitää myös melkein kainaloihin asti vedettynä. Itseasiassa tuntuu mukavammalta kuin jos yrittäisit rullata ne piiloon housunkaulukseen. Mukavimmat kotivaatteet ovat muuten sukkahousut, t-paita ja villasukat, ei purista mistään ja liikkuminen on helpompaa.

- Et välttämättä kuuntele kun kätilö kertoo mitä elimiä vauvasta näkyy ultrakuvassa. Olet liian häkeltynyt pelkästä mustavalkoisesta kuvasta, jossa möyrii pieni ihminen ja siitä tosiasiasta, että se kuva tulee livenä vatsastasi.